Zamiast w bułce, ten burger podawany jest na talerzu razem z pełnym smaku sosem serowym z korniszonem. Jeszcze frytki do tego i pyszne danie gotowe.
Przepis na burgera na talerzu
Składniki:
- 4 plasterki boczku,
- 400 gramów mielonej wołowiny,
- 1 mała cebula,
- 1 średni ogórek konserwowy,
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 2 łyżeczki gładkiej musztardy,
- 2 łyżeczki dobrego ketchupu,
- 100 gramów sera żółtego – najlepiej cheddara,
- sól, pieprz.
– Składniki na dwie porcje.
Jak zrobić burgera na talerzu?
- Mięso dopraw solą i pieprzem, wyrób, podziel na dwie części, z każdej uformuj płaskiego burgera.
- Na patelni zrumień plasterki boczku, zdejmij, odłóż.
- Na wytopionym tłuszczu (jeśli jest go bardzo mało, wlej trochę oleju), usmaż burgery przez 2-3 minuty z każdej strony, zdejmij.
- Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę, gdy lekko się zrumieni, dodaj pokrojonego w plasterki ogórka i smaż jeszcze chwilę.
- Wlej śmietankę, dodaj starty ser, musztardę i ketchup, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zagotuj.
- Do sosu włóż burgery, gotuj jeszcze minutę.
- Podawaj ze zrumienionym boczkiem.