Burger na talerzu. Przepis na kotlety wołowe w sosie serowym z korniszonem

Zamiast w bułce, ten burger podawany jest na talerzu razem z pełnym smaku sosem serowym z korniszonem. Jeszcze frytki do tego i pyszne danie gotowe.

Przepis na burgera na talerzu 

Składniki:

  • 4 plasterki boczku,
  • 400 gramów mielonej wołowiny,
  • 1 mała cebula,
  • 1 średni ogórek konserwowy,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 2 łyżeczki gładkiej musztardy,
  • 2 łyżeczki dobrego ketchupu,
  • 100 gramów sera żółtego – najlepiej cheddara,
  • sól, pieprz.

– Składniki na dwie porcje.

Jak zrobić burgera na talerzu?

  1. Mięso dopraw solą i pieprzem, wyrób, podziel na dwie części, z każdej uformuj płaskiego burgera.
  2. Na patelni zrumień plasterki boczku, zdejmij, odłóż.
  3. Na wytopionym tłuszczu (jeśli jest go bardzo mało, wlej trochę oleju), usmaż burgery przez 2-3 minuty z każdej strony, zdejmij.
  4. Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę, gdy lekko się zrumieni, dodaj pokrojonego w plasterki ogórka i smaż jeszcze chwilę.
  5. Wlej śmietankę, dodaj starty ser, musztardę i ketchup, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zagotuj.
  6. Do sosu włóż burgery, gotuj jeszcze minutę.
  7. Podawaj ze zrumienionym boczkiem.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj