Bułeczki z patelni. Przepis na angielskie muffiny

Świeża, jeszcze ciepła i chrupiąca bułeczka na śniadanie, czy jest coś lepszego? Spróbujcie zrobić angielskie muffiny według tego przepisu, bez piekarnika, wystarczy patelnia. Można podać je wytrawnie lub na słodko z marmoladą albo twarożkiem z miodem.

Przepis na bułeczki z patelni – angielskie muffiny

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 15 gramów świeżych drożdży,
  • 230 ml mleka,
  • ćwierć kostki masła,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka sody.

Jak zrobić bułeczki z patelni?

  1. Lekko ciepłe mleko wlej do miski, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
  2. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól i sodę, wymieszaj.
  3. Wlej mleko z drożdżami oraz rozpuszczone masło (nie gorące), wymieszaj, przełóż na blat lub stolnicę, wyrób dłońmi na gładkie ciasto – minimum przez 5 minut. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsyp trochę mąką.
  4. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj, najlepiej folią, odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5 cm, krążkiem o średnicy około 10 cm wycinaj krążki, przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na 10 minut, żeby lekko wyrosły.
  6. Rozgrzej patelnię z grubym dnem, wyłóż bułeczki, przykryj, praż na małym ogniu przez około 5 minut, przewróć i praż pod przykryciem kolejne 5 minut.
  7. Bułeczki można jeśli prosto z patelni, gdy są jeszcze gorące, lub po wystudzeniu.

Tym razem z muffinów zrobiłem fishburgery:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj