Udka z kurczaka w sosie pieczarkowym

Kilka podstawowych składników, prosty przepis i pyszny obiad dla całej rodziny gotowy. Spróbujcie udek z kurczaka w sosie pieczarkowym. Można je podać z różnymi dodatkami. U mnie kasza gryczana, ale równie dobrze sprawdzą się ziemniaki, a nawet makaron.

Przepis na udka z kurczaka w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • Kilogram udek z kurczaka lub podudzi. Jeśli masz całe ćwiartki, najlepiej je podzielić,
  • 200 gramów boczku wędzonego,
  • 500 gramów pieczarek,
  • 2 większe cebule,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • płaska łyżka mąki pszennej,
  • olej,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić udka z kurczaka w sosie pieczarkowym?

  1. Kawałki kurczaka oprósz solą i pieprzem, polej 2-3 łyżkami oleju, wymieszaj, zostaw na godzinę, aby przeszły przyprawami.
  2. Kurczaka obsmaż na patelni, zdejmij, odłóż.
  3. Na tę samą patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę, gdy puści tłuszcz, dorzuć posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, smaż do lekkiego zrumienienia.
  4. Na patelnię wlej szklankę wody, włóż kurczaka, gotuj pod przykryciem przez pół godziny.
  5. Śmietankę wlej do miseczki, dodaj drugie tyle wody i mąkę, dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.
  6. Kurczaka zdejmij z patelni, wlej rozrobioną śmietankę, od razu wymieszaj, dodaj posiekaną natkę dopraw solą i pieprzem, ponownie włóż kurczaka, trzymaj na ogniu jeszcze 5 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj