Gulasz z mięsa z udek z kurczaka. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia

Mięso z udek z kurczaka świetnie nadaje się do przyrządzenia gulaszu. Wystarczy niecała godzina duszenia na wolnym ogniu, aby rozpływało się w ustach. Sos wychodzi pełen smaku i ma piękny rumiany kolor.

Przepis na gulasz z mięsa z udek z kurczaka

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udek z kurczaka,
  • 2 większe cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kopiasta łyżka papryki mielonej,
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa plus łyżka do zagęszczenia sosu,
  • łyżeczka gładkiej musztardy,
  • olej,
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić gulasz z mięsa z udek z kurczaka?

  1. Mięso pokrój w dużą kostkę, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 5 minut, oprósz mąką (niecała łyżka) i wymieszaj.
  2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż mięso, smaż bez ruszania na dużym ogniu przez kilka minut, dodaj posiekaną cebulę, smaż nadal, teraz już często mieszając, do zrumienienia.
  3. Dodaj posiekany czosnek i paprykę mieloną, wymieszaj, smaż jeszcze chwilę.
  4. Wlej 3 szklanki wody, dodaj musztardę, ziele angielskie, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem przez około 50 minut.
  5. W połowie szklanki wody rozrób łyżkę mąki, wlej do gotującego się gulaszu, jednocześnie mieszając, ponownie zagotuj, sos zgęstnieje. Gulasz jest gotowy.

Rada: gulasz podałem z buraczkami według tego przepisu i kaszą gryczaną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj