Żołądki z indyka w sosie chrzanowym. Przepis, który docenią smakosze podrobów

Tak przygotowane żołądki z indyka są wyjątkowo smaczne, choć oczywiście trzeba lubić tego typu dania. Sos wychodzi intensywnie chrzanowy, a jednocześnie delikatny i kremowy.

Przepis na żołądki z indyka w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 500 gramów żołądków z indyka,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 3-4 łyżeczki tartego chrzanu,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • masło pół na pół z olejem,
  • majeranek, sól, pieprz.

– Składniki na 2 porcje.

Jak zrobić żołądki w sosie chrzanowym?

  1. Żołądki oczyść z błonek i przerostów, większe kawałki przekrój, obtocz w mące pszennej.
  2. Na patelni rozgrzej masło z olejem, wyłóż żołądki, w puste miejsca wsyp posiekaną cebulę.
  3. Smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilę, wlej 1,5 szklanki wody, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem przez 1 godz. 20 min. – aż żołądki zmiękną. Na patelni powinno zostać mniej więcej pół szklanki sosu, jeśli woda odprawowała szybciej, uzupełnij.
  4. Wlej śmietankę, dodaj chrzan, zagotuj, mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze 5 minut.

Rady:

  • Tak samo możesz przygotować żołądki z kaczki albo kurczaka.
  • Żołądki podałem z kaszą jęczmienną i surówką z kiszonej kapusty według tego przepisu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj