Hiszpańska potrawka z kurczaka z kiełbasą chorizo, papryką i oliwkami

Pełne smaku danie z kurczaka w hiszpańskim stylu. Charakteru dodaje mu kiełbasa chorizo, papryka i oliwki. Jako dodatek wystarczy bagietka i pyszny obiad gotowy.

Przepis na hiszpańską potrawkę z kurczaka

Składniki:

  • 2 większe piersi z kurczaka,
  • 150 gramów hiszpańskiej kiełbasy chorizo – pikantnej lub łagodnej,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryka czerwona,
  • 4 łyżki zielonych oliwek z zalewy,
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie,
  • łyżka papryki mielonej – najlepiej wędzonej,
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,
  • oliwa,
  • sól, pierz.

Jak zrobić hiszpańską potrawkę z kurczaka?

  1. Kurczaka pokrój w spore paski, oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące ziemniaczanej.
  2. Kawałki kurczaka obsmaż na oliwie, zdejmij.
  3. Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę i kiełbasę chorizo pokrojoną w grubsze plasterki, smaż kilka minut, dorzuć paprykę pokrojoną w paseczki oraz posiekany czosnek i smaż kolejnych kilka minut.
  4. Dodaj paprykę mieloną, wymieszaj, dorzuć oliwki razem z kilkoma łyżkami zalewy oraz pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem, duś 7 minut, dodaj kurczaka i duś kolejne około 5 minut. Można posypać posiekaną natką.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj