Paseczki schabowe w aromatycznym sosie

Nietypowe danie gulaszowe, bo ze schabu, który krojony jest w paseczki, a później duszony w aromatycznym sosie.

Przepis na paseczki schabowe w aromatycznym sosie

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • kopiasta łyżka mąki pszennej,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • płaska łyżka papryki mielonej,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • olej pół na pół z masłem,
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić paseczki schabowe w sosie?

  1. Schab pokrój w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w słupki, oprósz solą, odstaw na 10 minut, oprósz mąką i wymieszaj.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej pół na pół z masłem, wyłóż paseczki schabu, smaż bez ruszania przez 3 minuty, później smaż nadal, co jakiś czas mieszając, do lekkiego zrumienienia, zdejmij i odłóż.
  3. Teraz na patelnie wrzuć posiekaną cebulę, smaż aż się przyrumieni, dodaj posiekany czosnek, a po kolejnej minucie wsyp paprykę mieloną i wymieszaj.
  4. Wlej 1,5 szklanki wody, włóż przesmażony schab, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem, duś przez 40 minut.
  5. Po tym czasie do sosu dodaj koncentrat oraz śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Sos nie wymaga dodatkowego zagęszczania, wystarczy mąka, w której obtoczone było mięso.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj