Klopsiki gołąbkowe

Mięsno-ryżowe klopsiki duszone w sosie pomidorowym z kapustą. Smakują zupełnie jak gołąbki, ale ich przygotowanie wymaga znacznie mniej pracy. Idealne na pyszny domowy obiad.

Przepis na klopsiki gołąbkowe

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego – wieprzowego lub z indyka,
  • 2 cebule,
  • 200 gramów ryżu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • pół średniej główki białej kapusty,
  • 700 ml passaty,
  • pęczek natki pietruszki,
  • olej,
  • łyżka papryki mielonej, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić klopsiki gołąbkowe?

  1. Ryż ugotuj na półtwardo.
  2. Jedną cebulę drobno posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju, przełóż do miski.
  3. Dodaj przestudzony ryż, mięso, bułkę tartą, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób, odstaw na 15 minut, aby masa stężała.
  4. Z masy formuj niewielkie pulpety, zrumień je na oleju, zdejmij.
  5. Na tę samą patelnię wlej jeszcze trochę oleju, wrzuć drugą posiekaną cebulę, gdy się zrumieni, dodaj drobno posiekaną kapustę, smaż razem jeszcze chwilę, wlej passatę i szklankę wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem, duś przez 20-30 minut – aż kapusta zmięknie.
  6. Do sosu włóż pulpety, duś jeszcze 10 minut, dodaj posiekaną natkę, delikatnie wymieszaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj