Gulasz z łopatki wieprzowej, buraczki i kasza jęczmienna. Domowy obiad, który uwielbiamy. PRZEPIS

Domowo, jak u mamy, zawsze pysznie i od serca. Takie jedzenie lubimy najbardziej i nic nigdy go nie przebije. Gulasz z łopatki wieprzowej, buraczki i kasza jęczmienna zdecydowanie się do niego zalicza. Po prostu pysznie.

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej

Składniki:

  • Około 1,2 kilogramowy kawałek łopatki wieprzowej,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka papryki słodkiej w proszku,
  • łyżka mąki pszennej,
  • olej,
  • majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej?

  • Mięso pokrój w plastry w poprzek włókien, następnie w kostkę,
  • Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż mięso w taki sposób, aby każdy kawałek przylegał do dna, smaż na dość dużym ogniu bez mieszania przez około 5 minut – dzięki temu mięso się zamknie i puści mniej wody, jeśli się pojawiła, należ ją odparować.
  • Dodaj posiekaną cebulę, smaż dalej, tym razem często mieszając, przez kolejne 5-7 minut, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż kolejną minutę.
  • Wsyp paprykę w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem.

    Przesmażone mięso po dodaniu przypraw, przed wlaniem wody.
  • Dodaj majeranek, liście laurowe i ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem, wlej około 3 szklanek wody, wymieszaj, przykryj, duś przez godzinę.
  • Po tym czasie uzupełnij wodę, która wyparowała.
  • W połowie szklanki wody dokładnie rozrób mąkę pszenną – dopilnuj, aby nie było grudek. Wlej do gotującego się gulaszu, cały czas mieszając, zagotuj, sos zgęstnieje.
  • Gulasz podaliśmy z buraczkami, które zrobiliśmy według tego przepisu oraz ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną – zawsze przygotowujemy ją tym sposobem.

 

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj