Rolady opolskie. Podobne do śląskich, ale farsz robi się nieco inaczej

Już kilka razy na Opolszczyźnie, gdy zamówiłem śląski obiad, dostałem roladę wołową z rozdrobnionym farszem, podczas gdy w tradycyjnym wydaniu tej potrawy boczek, kiełbasa i ogórki są zwykle pokrojone w kostkę lub słupki. Muszę jednak wam przyznać, że taka „opolska” rolada też bardzo mi smakowała. Dlatego, gdy tylko udało mi się kupić ładną wołowinę, od razu zrobiłem.

Przepis na rolady opolskie

Składniki:

  • Około 700 gramów udźca wołowego w kawałku,
  • 200 gramów boczku wędzonego,
  • 2 kiełbasy śląskie,
  • 3 średnie ogórki kiszone,
  • 1 cebula do farszu i 2 do sosu,
  • musztarda,
  • łyża papryki mielonej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • olej,
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz,
  • będziesz potrzebować też sznurek wędliniarski do zawinięcia rolad.

Jak zrobić rolady opolskie?

  1. Mięso pokrój w poprzek włókien na plastry grubości około 1 cm, następnie cienko rozbij.
  2. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, następnie przepuść przez maszynkę na grubych oczkach. Przełóż do miski.
  3. Ogórki zetrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj, również dodaj do miski. Farsz dokładnie wymieszaj.
  4. Każdy płat mięsa oprósz solą i pieprzem, posmaruj musztardą, wyłóż mniej więcej 1,5 łyżki farszu, zwiń ciasno, zakładając boki, zwiąż sznurkiem.
  5. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż rolady, gdy się zrumienią, obróć, w puste miejsca wsyp dwie pozostałe posiekane cebule. Również smaż do zrumieniania, posyp papryką mieloną i wymieszaj, aby połączyła się tłuszczem – odda wtedy najwięcej smaku i koloru.
  6. Wlej 3 szklanki wody, dopraw solą i pieprzem, duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
  7. Rolady wyjmij, rozwiń ze sznurka.
  8. Z sosu wyjmij ziele i liście, zmiksuj przy pomocy blendera – ten krok można pominąć.
  9. W połowie szklanki wody dokładnie rozrób łyżkę mąki pszennej, wlej do gotującego się sosu, od razu intensywnie mieszając trzepaczką, sos zgęstnieje.
  10. Do sosu włóż rolady, trzymaj na ogniu jeszcze 3 minuty.

Rada: tak przyrządzone rolady podałem z kluskami śląskimi zrobionymi według tego przepisu i modrą kapustą z tego przepisu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj