Szarpana wołowina, która wychodzi mięciutka i bardzo aromatyczna

To nie jest danie do przygotowania na szybki obiad, robi się je pół dnia, choć nie wymaga dużo pracy. Za to efekt jest powalający. Mięso wychodzi mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach i ma niesamowicie dużo smaku. Tak przygotowaną wołowinę można podać w bułce jak burgera albo zawinąć w placek tortilli z ulubionymi dodatkami. 

Przepis na szarpaną wołowinę

Składniki:

  • Kilogram wołowiny – niezbyt chudej, może być rostbef, pręga czy antrykot,
  • 3 większe cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • szklanka czerwonego wina,
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 4 łyżki dobrego ketchupu,
  • olej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • łyżka papryki wędzonej mielonej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić szarpaną wołowinę?

  1. Mięso podziel na trzy porcje, wyłóż na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem, smaż przez kilka minut do zrumienienia, przewróć, w puste miejsca wsyp posiekaną cebulę, smaż kolejnych kilka minut, następnie jeszcze kilka minut tym razem obracając mięso, aby wszystko równomiernie się przyrumieniło.
  2. Dodaj posiekany czosnek, a po chwili wlej wino i dwie szklanki wody, dopraw solą i pieprzem, duś na małym ogniu przez 3 godziny. Na koniec na patelni powinna zostać niecała szklanka sosu. Jeśli jest mniej, uzupełnij wodę.
  3. Mięso wyjmij na deskę, porwij na włókna przy pomocy dwóch widelców, następnie włóż ponownie do sosu.
  4. Dodaj ketchup, musztardę, powidła, cynamon i paprykę mieloną, dokładnie wymieszaj.
  5. Wszystko przełóż do brytfanki, piecz pod przykryciem w temp. 180 stopni przez godzinę, odkryj i piecz jeszcze pół godziny.

Rada: tym  razem szarpaną wołowinę podałem w chlebkach pita z dodatkiem świeżej cebuli i korniszonów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj