Mini mozzarella w chrupiącej panierce. Zjesz jedną i nie oprzesz się, żeby sięgnąć po kolejną

Na zewnątrz chrupiąca panierka, a środku ciągnący się ser. Smażona mini mozzarella – to jest takie dobre, że nie da się powstrzymać przed wzięciem kolejnej kuleczki. Dopiero za trzecim razem dobrze mi wyszły, czyli ser nie wypłynął do oleju. Kluczem jest podwójna panierka i bardzo krótkie smażenie w wysokiej temperaturze. Super jest ta przekąska.

Przepis na mini mozzarellę w panierce

Składniki:

  • Opakowanie mini mozzarelli (150 gramów),
  • mąka pszenna,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta pół na pół z panko lub tylko zwykła bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić mini mozzarellę smażoną?

  1. Z mozzarelli odlej solankę, kuleczki wyłóż na papierowy ręcznik, przykryj kolejnym arkuszem, lekko dociśnij i zostaw na około 5 minut, aby pozbyć się jak najwięcej wody.
  2. Przygotuj trzy miski – do pierwszej wsyp mąkę pszenną, do drugiej wbij jajka i roztrzep widelcem, do trzeciej wsyp bułkę tartą pół na pół z panko lub tylko zwykłą bułkę tartą.
  3. Serki najpierw obtocz w mące, następnie w jajku, potem w bułce, ponownie w jajku i jeszcze raz w bułce. Odstaw na około 15 minut, aby panierka nieco stężała, dzięki czemu powstanie szczelna skorupka, a ser nie wycieknie.
  4. W garnuszku rozgrzej mocno olej, kuleczki smaż partiami nie dłużej niż 20 sekund – jeśli olej jest gorący, tyle wystarczy, aby zrumienić panierkę. Jeśli smażenie potrwa dłużej, ser może przedostać się do oleju.
  5. Kulki wyjmij na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po chwili podawaj.

Rada: smażone kuleczki podałem jako przekąskę z rukolą i odrobiną majonezu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj