Na zewnątrz chrupiąca panierka, a środku ciągnący się ser. Smażona mini mozzarella – to jest takie dobre, że nie da się powstrzymać przed wzięciem kolejnej kuleczki. Dopiero za trzecim razem dobrze mi wyszły, czyli ser nie wypłynął do oleju. Kluczem jest podwójna panierka i bardzo krótkie smażenie w wysokiej temperaturze. Super jest ta przekąska.
Przepis na mini mozzarellę w panierce
Składniki:
- Opakowanie mini mozzarelli (150 gramów),
- mąka pszenna,
- 2 jajka,
- bułka tarta pół na pół z panko lub tylko zwykła bułka tarta,
- olej do smażenia.
Jak zrobić mini mozzarellę smażoną?
- Z mozzarelli odlej solankę, kuleczki wyłóż na papierowy ręcznik, przykryj kolejnym arkuszem, lekko dociśnij i zostaw na około 5 minut, aby pozbyć się jak najwięcej wody.
- Przygotuj trzy miski – do pierwszej wsyp mąkę pszenną, do drugiej wbij jajka i roztrzep widelcem, do trzeciej wsyp bułkę tartą pół na pół z panko lub tylko zwykłą bułkę tartą.
- Serki najpierw obtocz w mące, następnie w jajku, potem w bułce, ponownie w jajku i jeszcze raz w bułce. Odstaw na około 15 minut, aby panierka nieco stężała, dzięki czemu powstanie szczelna skorupka, a ser nie wycieknie.
- W garnuszku rozgrzej mocno olej, kuleczki smaż partiami nie dłużej niż 20 sekund – jeśli olej jest gorący, tyle wystarczy, aby zrumienić panierkę. Jeśli smażenie potrwa dłużej, ser może przedostać się do oleju.
- Kulki wyjmij na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po chwili podawaj.
Rada: smażone kuleczki podałem jako przekąskę z rukolą i odrobiną majonezu.