Wegańskie łazanki z młodą kapustą i ciecierzycą

Bardzo lubię połączenie kapusty z makaronem, czyli istotę łazanek. Tym razem przygotowałem wersję bezmięsną z młodą kapustą, ciecierzycą i pieczarkami.

Przepis na wegańskie łazanki z młodą kapustą 

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 500 gramów pieczarek,
  • 200 gramów ugotowanej ciecierzycy – może być z puszki,
  • 250 gramów makaronu łazanki,
  • olej,
  • kilka łyżek sosu sojowego – według smaku,
  • pieprz.

Jak zrobić wegański łazanki?

  1. Makaron ugotuj według wskazówek z opakowania, odcedź.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, gdy odparuje woda, którą oddadzą pieczarki, lekko zrumień.
  3. Dodaj posiekaną kapustę i ciecierzycę, wlej pół szklanki wody, duś na małym ogniu przez 15 minut, kilka razy mieszając.
  4. Dodaj makaron, dopraw sosem sojowym, dokładnie wymieszaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj