Cevapcici czyli bałkańskie kiełbaski z mięsa mielonego. Można je grillować albo zrobić na patelni

Te małe kotleciki w kształcie kiełbasek to dla mnie kulinarne wspomnienie z wakacji w Chorwacji. Można ich tam spróbować niemal w każdej restauracji. Próbowałem zrobić je w mojej kuchni, ale po raz pierwszy nie udało mi uzyskać tej charakterystycznej sprężystej konsystencji. Dopiero później jakimś chorwackim blogu doczytałem, że nieodzownym składnikiem cevapcici odrobina sody oczyszczonej dodawanej podczas wyrabiania mięsa. Teraz wyszły dokładnie takie jak oryginał. Najlepiej zrobić je na grillu, ale świetnie wychodzą też z patelni.

Przepis na Cevapcici

Składniki:

  • Kilogram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • płaska łyżka mielonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • płaksa łyżka soli,
  • pieprz.

Jak zrobić Cevapcici?

  1. Mięso przełóż do miski, dodaj drobno posiekany czosnek, sodę i wszystkie przyprawy, dokładnie wyrób dłońmi na jednolitą masę, odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby masa stężała, a mięso przeszło wszystkimi smakami.
  2. Zwilżonymi dłońmi odrywaj z masy niewielkie kawałki, z których formuj kiełbaski o długości około 10 cm.
  3. Grilluj lub smaż na patelni, aż równomiernie zrumienią się z każdej strony – przez około 8 minut.

Rada: cevapcici w Chorwacji tradycyjnie podaje się z pszennym płaskim chlebkiem (lepinja), świeżą cebulą i warzywną pastą ajvar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj