Wątróbka po sztrasbursku w aromatycznym sosie z piwem

Wątróbka tak przyrządzona jest niezwykle aromatyczna. Sos cebulowy przygotowywany jest na piwie ze śmietaną i majerankiem. Każdy miłośnik podrobów doceni ten smak.

Przepis na wątróbkę po sztrasbursku

Składniki:

  • 500 gramów wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule,
  • pół szklanki jasnego piwa,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • masło pół na pół z olejem
  • majeranek, sól, pieprz.

Jak zrobić wątróbkę po sztrasbursku?

  1. Wątróbkę oczyść z błonek, usmaż na mieszance masła i oleju, zdejmij z patelni, odłóż.
  2. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, smaż do zrumienienia.
  3. Wlej piwo, gotuj, aż połowa wyparuje, dodaj śmietanę, wymieszaj, włóż wątróbkę, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, duś przez 3 minuty, ponownie wymieszaj i od razu podawaj.

Rada: wątróbkę podałem z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty przygotowaną według tego przepisu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj