Domowe fishburgery z sosem tatarskim. Przepis na burgery rybne

Te ciepłe kanapki złożone są jak burgery, ale w środku zamiast wołowiny znajdziecie kotlecik rybny. Do tego sos tatarski, listek sałaty i powstaje coś naprawdę smacznego. Do ich przygotowania użyłem tych świetnych muffinów z patelni, ale mogą być to również kupione bułeczki.

Przepis na fishburgery – burgery rybne

Składniki:

  • 500 gramów fileta z ryby morskiej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 5 łyżek dobrego majonezu,
  • pół cebuli,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • kilka pieczarek marynowanych,
  • sałata lodowa,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić fishburgery?

  1. Osuszone papierowym ręcznikiem filety drobno posiekaj, przełóż do miski.
  2. Dodaj jajko oraz mąkę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wykładaj porcje przygotowanej masy, formując okrągłe kotleciki. Smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor, zdejmij, przełóż na papierowy ręcznik.
  4. Cebulę, ogórka i pieczarki bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z majonezem.
  5. Bułki przekrój na pół, połóż na suchej patelni i lekko zrumień.
  6. Na połówce każdej ułóż sałatę posmaruj odrobiną sosu tatarskiego, połóż kotlecika i posmaruj jeszcze odrobiną sosu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj