Te ciepłe kanapki złożone są jak burgery, ale w środku zamiast wołowiny znajdziecie kotlecik rybny. Do tego sos tatarski, listek sałaty i powstaje coś naprawdę smacznego. Do ich przygotowania użyłem tych świetnych muffinów z patelni, ale mogą być to również kupione bułeczki.
Przepis na fishburgery – burgery rybne
Składniki:
- 500 gramów fileta z ryby morskiej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 5 łyżek dobrego majonezu,
- pół cebuli,
- 2 ogórki konserwowe,
- kilka pieczarek marynowanych,
- sałata lodowa,
- olej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić fishburgery?
- Osuszone papierowym ręcznikiem filety drobno posiekaj, przełóż do miski.
- Dodaj jajko oraz mąkę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, wykładaj porcje przygotowanej masy, formując okrągłe kotleciki. Smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor, zdejmij, przełóż na papierowy ręcznik.
- Cebulę, ogórka i pieczarki bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z majonezem.
- Bułki przekrój na pół, połóż na suchej patelni i lekko zrumień.
- Na połówce każdej ułóż sałatę posmaruj odrobiną sosu tatarskiego, połóż kotlecika i posmaruj jeszcze odrobiną sosu.