Kurczak w sosie pesto

Proste do zrobienia i niezwykle pyszne danie. Kawałki kurczaka są krótko podduszone w kremowym sosie pesto na bazie świeżej bazylii, czosnku, sera i oliwy. Do tego makaron albo bagietka i wspaniała uczta gotowa.

Przepis na kurczaka w sosie pesto

Składniki:

  • 4 filety z udek z kurczaka,
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa,
  • 3-4 duże garści liści świeżej bazylii – zużyłem całą sprzedawaną w doniczce
  • 5 łyżek oliwy z oliwek do sosu plus oliwa do obsmażenia kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść orzeszków piniowych lub zamiennie nerkowców – ja właśnie takich użyłem,
  • 100 gramów parmezanu lub innego twardego dojrzewającego sera,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić kurczaka w sosie pesto

  1. Orzeszki upraż na suchej patelni.
  2. Listki bazylii, 5 łyżek oliwy, orzeszki (odłóż trochę do udekorowania dania) i starty ser dokładnie zmiksuj. Powstanie pesto.
  3. Kurczaka oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz w mące, usmaż na oliwie przez 3 minuty z każdej strony – do zrumienienia. Kurczaka zdejmij, odłóż.
  4. Na patelnię wlej śmietankę, zagotuj, dodaj pesto (również zostaw odrobinę), wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, włóż kawałki kurczaka, duś na małym ogniu przez 2 minuty.
  5. Skrop zachowanym pesto i posyp orzeszkami, można posypać też odrobiną sera.

Wypróbuj też przepis na pesto z rukoli:

Pesto z rukoli. Świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Wystarczy wymieszać z makaronem. PRZEPIS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj