Taką zupę po raz pierwszy jadłem kiedyś po grzybobraniu. Wszyscy byli zmarznięci i bardzo zmęczeni, a ona postawiła nas na nogi. Jest bardzo treściwa, w każdej porcji znajdziecie kawałek żeberka, a dzięki grzybom również niezwykle aromatyczna.
Przepis na zupę drwala – krupnik z grzybami i żeberkiem
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 1 duża cebula,
- 300 gramów świeżych grzybów leśnych – użyłem borowików,
- 200 gramów kaszy pęczak,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- pęczek natki pietruszki,
- olej,
- ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.
Jak zrobić krupnik z grzybami i żeberkiem?
- Żeberka przełóż do garnka, zalej 2 lutrami wody, dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotuj pod przykryciem przez godzinę. Żeberka wyjmij, pokrój na kawałki odpowiadające porcji.
- Cebulę drobno posiekaj, oczyszczone grzyby pokrój dość grubo, przesmaż na odrobinie oleju do lekkiego zrumienienia, dodaj do wywaru.
- Dodaj również pęczak, pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę, gotuj przez 20 minut – aż kasza zmięknie.
- Do zupy włóż pokrojone żeberka, dodaj posiekaną natkę.