Zupa drwala. Treściwy krupnik na pęczaku z grzybami i żeberkiem

Taką zupę po raz pierwszy jadłem kiedyś po grzybobraniu. Wszyscy byli zmarznięci i bardzo zmęczeni, a ona postawiła nas na nogi. Jest bardzo treściwa, w każdej porcji znajdziecie kawałek żeberka, a dzięki grzybom również niezwykle aromatyczna.

Przepis na zupę drwala – krupnik z grzybami i żeberkiem

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 duża cebula,
  • 300 gramów świeżych grzybów leśnych – użyłem borowików,
  • 200 gramów kaszy pęczak,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • olej,
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić krupnik z grzybami i żeberkiem?

  1. Żeberka przełóż do garnka, zalej 2 lutrami wody, dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotuj pod przykryciem przez godzinę. Żeberka wyjmij, pokrój na kawałki odpowiadające porcji.
  2. Cebulę drobno posiekaj, oczyszczone grzyby pokrój dość grubo, przesmaż na odrobinie oleju do lekkiego zrumienienia, dodaj do wywaru.
  3. Dodaj również pęczak, pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę, gotuj przez 20 minut – aż kasza zmięknie.
  4. Do zupy włóż pokrojone żeberka, dodaj posiekaną natkę.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj