Uwielbiam żeberka, mam już kilka bardzo dobrych przepisów na ich przyrządzenie i właśnie dochodzi do nich kolejny. Tym razem będzie orientalnie, pikantnie i troszkę słodko to smaki, które świetnie łączą się z wieprzowiną. Zróbcie, a oblizywania palców nie będzie końca!
Przepis na żeberka po chińsku
Składniki:
- około 1 kg żeberek wieprzowych paski,
- 4 ząbki czosnku,
- około 3 cm kawałek świeżego imbiru,
- 7-8 łyżek sosu sojowego,
- około 100 ml sosu słodko-kwaśnego,
- olej,
- sól.
Jak zrobić żeberka po chińsku?
- Czosnek i imbir obierz, posiekaj, oprósz płaską łyżeczką soli, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi noża.
- Żeberka pokrój na małe kawałki – po jednej kostce na każdy. Dodaj pastę czosnkowo-imbirową oraz sos sojowy, dokładnie natrzyj.
- Żeberka odstaw do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na noc.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, obsmaż na nim żeberka, wlej dużą szklankę wody, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godz. 15 min. – w tym czasie prawie cała woda powinna wyparować, jeśli stało się to wcześniej, uzupełnij.
- Do żeberek dodaj sos słodko kwaśny, wymieszaj, wyłącz ogień.
- Można podać z plasterkami świeżego chili i posiekaną dymką.
Rada: jako dodatek do żeberek podałem ryż zabarwiony odrobiną kurkumy.