Żeberka po chińsku marynowane w sosie sojowym. Mięciutkie i bardzo aromatyczne

Uwielbiam żeberka, mam już kilka bardzo dobrych przepisów na ich przyrządzenie i właśnie dochodzi do nich kolejny. Tym razem będzie orientalnie, pikantnie i troszkę słodko to smaki, które świetnie łączą się z wieprzowiną. Zróbcie, a oblizywania palców nie będzie końca!

Przepis na żeberka po chińsku

Składniki:

  • około 1 kg żeberek wieprzowych paski,
  • 4 ząbki czosnku,
  • około 3 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 7-8 łyżek sosu sojowego,
  • około 100 ml sosu słodko-kwaśnego,
  • olej,
  • sól.

Jak zrobić żeberka po chińsku?

  1. Czosnek i imbir obierz, posiekaj, oprósz płaską łyżeczką soli, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi noża.
  2. Żeberka pokrój na małe kawałki – po jednej kostce na każdy. Dodaj pastę czosnkowo-imbirową oraz sos sojowy, dokładnie natrzyj.
  3. Żeberka odstaw do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  4. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, obsmaż na nim żeberka, wlej dużą szklankę wody, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godz. 15 min. – w tym czasie prawie cała woda powinna wyparować, jeśli stało się to wcześniej, uzupełnij.
  5. Do żeberek dodaj sos słodko kwaśny, wymieszaj, wyłącz ogień.
  6. Można podać z plasterkami świeżego chili i posiekaną dymką.

Rada: jako dodatek do żeberek podałem ryż zabarwiony odrobiną kurkumy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj