Pomidory faszerowane jak gołąbki. Pyszne danie do zrobienia w piekarniku

Zamiast zawijać, będziemy faszerować. W tym przepisie klasyczny farsz gołąbkowy z ryżu i mięsa trafił do wydrążonych pomidorów. Potem wszystko zapieka się w piekarniku. Wychodzi bardzo smacznie.

Przepis na pomidory faszerowane jak gołąbki

Składniki:

  • 6 dużych dojrzałych, ale nie miękkich pomidorów,
  • 100 gramów ryżu,
  • 500 gramów mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić pomidory faszerowane jak gołąbki?

  1. Z pomidorów odkrój wierzch od strony z ogonkiem (zachowaj), wydrąż jak najwięcej miąższu przy pomocy łyżeczki, uważając, aby nie uszkodzić skórki.
  2. Ryż ugotuj na półtwardo, odcedź, przestudź, wymieszaj z wydrążonym miąższem, mięsem mielonym i zrumienioną na odrobinie oleju cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Pomidory wypełnij farszem, przykryj odciętymi końcówkami.
  4. Ułóż ciasno w naczyniu do zapiekania, aby opierały się o siebie i nie przewracały.
  5. Piecz w temp. 200 stopni przez godzinę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj