Sałatka z fasolki szparagowej z tuńczykiem i jajkiem. Najlepsza, gdy jest lekko ciepła

Fasolkę wymieszałem z pozostałymi składnikami, gdy nie do końca jeszcze ostygła, dzięki czemu sałatka wyszła przyjemnie letnia. Okazała się idealna na lekki, ale sycący obiad.

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:

  • 500 gramów fasolki szparagowej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • puszka tuńczyka w oliwie lub oleju,
  • garść zielonych oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.
  • sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę z fasolki szparagowej z tuńczykiem i jajkiem?

  1. Z fasolki odetnij końcówki z łodyżką, umyj, gotuj pod przykryciem w wodzie bez soli do chwili aż zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna. Odcedź.
  2. Olej z tuńczyka wlej do miseczki, dodaj sok z cytryny i musztardę, wymieszaj intensywnie trzepaczką do powstania emulsji. Można użyć także miksera.
  3. Przestudzoną fasolkę przełóż do miski, dodaj połówki jajek, oliwki, cebulę pokrojoną w piórka i natkę, polej sosem, oprósz solą i pieprzem, następnie bardzo delikatnie wymieszaj. Podawaj od razu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj