Fasolkę wymieszałem z pozostałymi składnikami, gdy nie do końca jeszcze ostygła, dzięki czemu sałatka wyszła przyjemnie letnia. Okazała się idealna na lekki, ale sycący obiad.
Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej z tuńczykiem i jajkiem
Składniki:
- 500 gramów fasolki szparagowej,
- 1 czerwona cebula,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- puszka tuńczyka w oliwie lub oleju,
- garść zielonych oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- łyżeczka musztardy,
- łyżka posiekanej natki pietruszki.
- sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę z fasolki szparagowej z tuńczykiem i jajkiem?
- Z fasolki odetnij końcówki z łodyżką, umyj, gotuj pod przykryciem w wodzie bez soli do chwili aż zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna. Odcedź.
- Olej z tuńczyka wlej do miseczki, dodaj sok z cytryny i musztardę, wymieszaj intensywnie trzepaczką do powstania emulsji. Można użyć także miksera.
- Przestudzoną fasolkę przełóż do miski, dodaj połówki jajek, oliwki, cebulę pokrojoną w piórka i natkę, polej sosem, oprósz solą i pieprzem, następnie bardzo delikatnie wymieszaj. Podawaj od razu.