Bigosik z kapusty włoskiej z cukinią i kiełbasą

Ten sezonowy bigosik wyróżnia nietypowe połącznie – oprócz kapusty włoskiej pojawia się w nim także cukinia, która świetnie łączy się z pozostałymi składnikami. Idealne danie na letni obiad.

Przepis na bigosik z kapusty włoskiej z cukinią i kiełbasą

Składniki:

  • Mała główka kapusty włoskiej,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 nieduże cukinie,
  • 4 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów w zalewie,
  • 4 kiełbasy śląskie lub podobne,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić bigosik z kapusty włoskiej z cukinią i kiełbasą?

  1. W garnku rozgrzej trochę oleju, zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki, smaż nadal do lekkiego zrumienienia.
  2. Dodaj posiekaną kapustę i marchewkę pokrojoną w plasterki, smaż, często mieszając, jeszcze kilka minut.
  3. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, obierz ze skórki, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka wlej także pół szklanki wody. Gotuj pod przykryciem przez około 12-15 minut – aż kapusta i marchewka zmiękną.
  4. Dodaj cukinię pokrojoną w sporą kostkę, gotuj nadal jeszcze przez około 5 minut – cukinia powinna zmięknąć, ale nie może się rozpaść. Już na talerzach można posypać posiekaną natką lub koperkiem.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj