Stripsy z kurczaka w pomarszczonej panierce

Zamiast robić tradycyjne panierowane kotlety z kurczaka, pokroiłem piersi w paseczki i opanierowałem po amerykańsku, czyli tylko w mące, ale specjalnym sposobem, dzięki czemu wyszły apetycznie pomarszczone. Można je podać jako przekąskę z dipem albo dorzucić frytki i sałatkę, podając na obiad.

Przepis na stripsy z kurczaka

Składniki:

  • 3 duże piersi z kurczaka – około 900 gramów,
  • 2 szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki do wymieszania z kurczakiem,
  • 2 jajka,
  • łyżka czosnku granulowanego,
  • łyżka papryki mielonej,
  • płaska łyżeczka mielonej kurkumy,
  • papryka ostra mielona – według smaku,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić stripsy z kurczaka?

  1. Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na paseczki, przełóż do miski, dodaj czosnek granulowany, oprósz solą, wymieszaj, odstaw na 15 minut.
  2. Do kurczaka wbij jajka, wsyp dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszaj.
  3. Do drugiej miski wsyp dwie łyżki mąki, dodaj łyżeczkę soli, paprykę mieloną słodką i ostrą oraz kurkumę, wymieszaj.
  4. Przygotuj małe pudełko z pokrywką, wsyp do niego trochę mąki, włóż kilka kawałków kurczaka, zasyp porcją mąki, przykryj, energicznie potrząśnij i wyjmij. Powtarzaj do zużycia całego kurczaka.
  5. Kawałki kurczaka smaż porcjami na głębokim oleju. Najlepsze są jedzone od razu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj