Super prosty makaron z boczkiem i serem według włoskiego przepisu

To jeden z tych włoskich przepisów na przyrządzenie makaronu, który przy minimalnej ilości składników daje maksimum smaku. W dodatku zrobicie go w kwadrans. Idealny, gdy na gotowanie nie ma zbyt wiele czasu.

Makaron z boczkiem i serem

Składniki:

  • 250 gramów makaronu – użyłem dużych rurek paccheri ale może być każdy inny,
  • 200 gramów surowego boczku wędzonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść startego twardego sera dojrzewającego (np. parmezan) plus ser do posypania dania na talerzach,
  • 1 świeża ostra papryczka,
  • łyżka natki pietruszki,
  • pieprz.

Jak zrobić makaron z boczkiem i serem?

  1. Makaron ugotuj „al dente” według wskazań na opakowaniu, odlej szklankę wody z gotowania, resztę odcedź.
  2. Boczek pokrój w kostkę, przesmaż do wytopienia własnego tłuszczu i zrumienienia.
  3. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i pokrojoną w plasterki papryczkę, smaż minutę, wlej wodę z makaronu, wsyp garść startego sera, mieszając, zagotuj, powstanie sos.
  4. Do sosu włóż makaron, dodaj natkę, dopraw pieprzem, wymieszaj i od razu podawaj, posypane dodatkową porcją sera.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj