To danie bardzo łatwo przygotujesz na jednej patelni. Jego głównym bohaterem jest mocno paprykowana hiszpańska kiełbasa chorizo. Bez problemu kupicie ją w większości supermarketów. Ryż przygotowany według tego przepisu to mnóstwo smaku i sposób na szybki obiad.
Przepis na ryż smażony z kiełbasą chorizo
Składniki:
- 200 gramów białego ryżu,
- 200 gramów hiszpańskiej kiełbasy chorizo,
- 1 większa cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka papryki wędzonej mielonej,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Jak zrobić ryż smażony z hiszpańską kiełbasą chorizo?
- Ryż ugotuj na sypko, odcedź.
- Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i paprykę pokrojoną w paseczki, smaż, często mieszając, przez 4 minuty.
- Dorzuć kiełbasę pokrojoną w plasterki, smaż koleje 3-4 minuty, pod koniec dorzucając pokrojony w plasterki czosnek.
- Wsyp paprykę wędzoną i wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem.
- Dodaj ryż oraz natkę, mieszając, smaż kolejne 3 minuty.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Rada: razem z chorizo do dania można dodać także oliwki. Można je także doprawić na ostro – na przykład sosem tabasco.