Ryż smażony z hiszpańską kiełbasą chorizo i papryką

To danie bardzo łatwo przygotujesz na jednej patelni. Jego głównym bohaterem jest mocno paprykowana hiszpańska kiełbasa chorizo. Bez problemu kupicie ją w większości supermarketów. Ryż przygotowany według tego przepisu to mnóstwo smaku i sposób na szybki obiad.

Przepis na ryż smażony z kiełbasą chorizo

Składniki:

  • 200 gramów białego ryżu,
  • 200 gramów hiszpańskiej kiełbasy chorizo,
  • 1 większa cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka papryki wędzonej mielonej,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić ryż smażony z hiszpańską kiełbasą chorizo?

  1. Ryż ugotuj na sypko, odcedź.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i paprykę pokrojoną w paseczki, smaż, często mieszając, przez 4 minuty.
  3. Dorzuć kiełbasę pokrojoną w plasterki, smaż koleje 3-4 minuty, pod koniec dorzucając pokrojony w plasterki czosnek.
  4. Wsyp paprykę wędzoną i wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem.
  5. Dodaj ryż oraz natkę, mieszając, smaż kolejne 3 minuty.
  6. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Rada: razem z chorizo do dania można dodać także oliwki. Można je także doprawić na ostro – na przykład sosem tabasco.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj