Stek z masłem czosnkowym – jeden z najlepszych i najprostszych przepisów

Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować steka, ten klasyczny sposób podania to absolutny pewniak. Sezonowana wołowina przygotowana według stopni wysmażenia w połączone z aromatycznym masłem to prawdziwy raj dla podniebienia każdego mięsożercy.

Przepis na steka z masłem czosnkowym

Składniki:

  • około 200 gramowy stek z sezonowanej wołowiny – użyłem antrykotu, ale może być też rostbef czy polędwica,
  • duża łyżka miękkiego masła (w temperaturze pokojowej),
  • 1 większy ząbek czosnku,
  • pół łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić steka z masłem czosnkowym?

  1. Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi nożna.
  2. Do masła dodaj pastę czosnkową i natkę, wymieszaj, wstaw do lodówki, aby masło stężało.
  3. Stek wyjmij z lodówki minimum 20 minut przed smażeniem, aby złapał temperaturę otoczenia.
  4. Mięso natrzyj łyżką oliwy, połóż na rozgrzaną patelnię, usmaż według oczekiwanego stopnia. W uproszczeniu: krwisty smaż 1-2 minuty z każdej strony, średnio wysmażony 3-4 minuty z każdej strony, wysmażony 5-6 minut z każdej strony.
  5. Usmażony stek zdejmij z patelni, oprósz solą i pieprzem, połóż na nim masło czosnkowe, przed pokrojeniem odczekaj 3 minuty, aby soki w środku równomiernie się rozeszły.

Rada: tak podany stek podałem z domowymi frytkami zrobionymi według tego przepisu i pomidorkami koktajlowymi.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj