Makaron w kremowym sosie z szynką dojrzewającą i pomidorkami

To jeden z tych przepisów, który wymaga minimum czasu, a daje maksimum smaku. Kremowy sos z szynką dojrzewającą i pomidorkami jest doskonały po wymieszaniu z makaronem.

Przepis na kremowy sos z szynką dojrzewającą i pomidorkami

Składniki:

  • 100 gramów cienko krojonej szynki dojrzewającej – np. prosciutto,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • garść startego parmezanu lub innego podobnego sera,
  • 250 gramów makaronu – użyłem pappardelle,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

– Składniki na 2 porcje.

Jak zrobić kremowy sos do makaronu z szynką i pomidorkami?

  1. Makaron ugotuj al dente, odcedź, zachowaj około pół szklanki wody z gotowania.
  2. Dwa plasterki szynki pokrój drobno, wrzuć na suchą patelnię i praż przez kilka minut, szynkę zdejmij, odłóż.
  3. Teraz na patelnię wlej odrobinę oleju, wrzuć pozostałą szynkę porwaną w mniejsze kawałki, smaż minutę, dorzuć posiekany czosnek i pomidorki przekrojone na pół, smaż jeszcze 3 minuty.
  4. Wlej śmietankę, zagotuj, dodaj ser, gotuj przez 2 minuty, dopraw pieprzem i ewentualnie solą, dorzuć makaron, wymieszaj, trzymaj na ogniu jeszcze pół minuty. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, dodaj trochę wody z gotowania makaronu.
  5. Makaron wyłóż na talerze, posyp uprażoną szynką i odrobiną startego sera.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj