Pomysł na te kanapki przywiozłem z wakacji w Chorwacji. Sam chyba nie wpadłbym na to, żeby położyć duszone warzywa na twarożku i bagietce, choć to przecież banalnie proste. I naprawdę niesamowicie smaczne.
Przepis na śródziemnomorskie kanapki z duszonymi warzywami
Składniki:
- 1 duża cebula,
- 1 bakłażan,
- 1 papryka,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy lub oleju,
- mały pęczek natki pietruszki,
- suszone zioła: użyłem tymianku, bazylii i rozmarynu,
- sól, pieprz,
- gładki serek twarożkowy,
- bagietka pszenna,
- oliwa.
Jak zrobić kanapki z duszonymi warzywami?
- Na patelni rozgrzej trochę oliwy (najlepiej użyć tę z pomidorów), wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj bakłażana pokrojonego w półplasterki, paprykę pokrojoną w paseczki i posiekany czosnek, smaż nadal, często mieszając, kolejne kilka minut.
- Dodaj suszone zioła, dopraw solą i pieprzem, wlej pół szklanki wody, wymieszaj, duś pod przykryciem aż woda wyparuje, co powinno zająć około 10 minut - w tym czasie warzywa zmiękną.
- Na koniec dodaj jeszcze pokrojone suszone pomidory i posiekaną natkę, ponownie wymieszaj, wyłącz ogień i ostudź.
- Bagietkę posmaruj twarożkiem, wyłóż warzywa, kanapki można dodatkowo skropić oliwą i posypać natką.