Śródziemnomorskie kanapki z duszonymi warzywami. Przepis wegetariański

Pomysł na te kanapki przywiozłem z wakacji w Chorwacji. Sam chyba nie wpadłbym na to, żeby położyć duszone warzywa na twarożku i bagietce, choć to przecież banalnie proste. I naprawdę niesamowicie smaczne.

Przepis na śródziemnomorskie kanapki z duszonymi warzywami

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 1 bakłażan,
  • 1 papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy lub oleju,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • suszone zioła: użyłem tymianku, bazylii i rozmarynu,
  • sól, pieprz,
  • gładki serek twarożkowy,
  • bagietka pszenna,
  • oliwa.

Jak zrobić kanapki z duszonymi warzywami?

  1. Na patelni rozgrzej trochę oliwy (najlepiej użyć tę z pomidorów), wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj bakłażana pokrojonego w półplasterki, paprykę pokrojoną w paseczki i posiekany czosnek, smaż nadal, często mieszając, kolejne kilka minut.
  2. Dodaj suszone zioła, dopraw solą i pieprzem, wlej pół szklanki wody, wymieszaj, duś pod przykryciem aż woda wyparuje, co powinno zająć około 10 minut – w tym czasie warzywa zmiękną.
  3. Na koniec dodaj jeszcze pokrojone suszone pomidory i posiekaną natkę, ponownie wymieszaj, wyłącz ogień i ostudź.
  4. Bagietkę posmaruj twarożkiem, wyłóż warzywa, kanapki można dodatkowo skropić oliwą i posypać natką.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj