Przepyszna zupa cukiniowa z drobno krojonymi jarzynami

W tej zupie cukiniowej wszystkie jarzyny są pokrojone w drobną kosteczkę i to naprawdę wpływa na przyjemność jedzenia. Ugotowałem spory garnek, ale wszyscy prosili o dokładkę, więc szybko się skończyła. Będą znów robił, bo już się upominają.

Przepis na zupę cukiniową z drobno krojonymi jarzynami

Składniki:

  • 2 litry wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na porcji rosołowej,
  • duża łyżka masła,
  • 1 por,
  • 2 większe marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 średnie cukinie (łącznie około 800 gramów),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • płaska łyżka przyprawy curry,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić zupę cukiniową?

  1. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekany por, smaż chwilę, dodaj pokrojone w drobno kostkę marchewkę i pietruszkę, czosnek pokrojony w plasterki, smaż jeszcze kilka minut, dodaj przyprawę curry i ponownie wymieszaj.
  2. Wlej bulion, zagotuj, gotuj przez 5 minut.
  3. Mąkę rozrób w mleku – dopilnuj, aby nie było grudek – wlej do zupy, cały czas mieszając.
  4. Dodaj cukinię pokrojoną w drobną kostkę, gotuj kolejne 4 minuty, dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem, jeśli trzeba.

Rada: jako dodatek do tak przygotowanej zupy można podać grzanki.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj