Kluski ruskie. Bardzo łatwo zrobisz je z farszu na pierogi. Podane ze skwarkami są przesmaczne. PRZEPIS

Twaróg, ugotowane ziemniaki, zrumieniona cebulka i dużo pieprzu połączone razem tworzą cudowny farsz do pierogów ruskich. Można zrobić z nim także inne pyszne dania. Na przykład kluski, które polane skwarkami są niesamowicie smaczne. To koleje danie kuchni oszczędniej, które dla was przygotowaliśmy. Składniki kosztowały nas około 20 zł, przygotowaliśmy z nich aż 4 porcje.

Przepis na kluski ruskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 400 gramów twarogu półtłustego,
  • 3 duże cebule,
  • mąka pszenna,
  • mąka ziemniaczana,
  • olej,
  • słonina do przygotowania okrasy,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić kluski ruskie?

  1. Ziemniaki ugotuj, ostudź, dokładnie utłucz na gładką masę lub przeciśnij przez praskę.
  2. Cebulę posiekaj, następnie zrumień na oleju.
  3. Do ziemniaków dodaj zrumienioną cebulę oraz twaróg, dopraw solą i dużą ilością pieprzu, wymieszaj.
  4. Masę podziel na 4 części, jedną wyjmij, w puste miejsce wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną w proporcji pół na pół, wyrób dokładnie na jednolite ciasto.
  5. Z ciasta odrywaj kawałki, z których formuj kluski wielkości trochę mniejszej od piłeczki pingpongowej.
  6. Wrzucaj na gotującą się osoloną wodę, gotuj przez 2 minuty po wypłynięciu, wyjmuj łyżką cedzakową.
  7. Słoninę pokrój w drobną kostkę, wytop, tak przygotowaną okrasą polej kluski.

Wypróbuj też nasz przepis na krokiety ruskie:

Krokiety ruskie. Kto jeszcze nie próbował, będzie zaskoczony, jakie są pyszne

9 KOMENTARZE

    • Odpowiedź w przepisie 🙂 Nie podawałem dokładnych ilości, gdyż wystarczy zachować proporcje: Masę podziel na 4 części, jedną wyjmij, w puste miejsce wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną w proporcji pół na pół, wyrób dokładnie na jednolite ciasto.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj