Bezmięsne kotlety, którymi każdy zajada się ze smakiem. Są doskonałe z sosem grzybowym. Użyłem kurek, ale mogą to być również inne grzyby leśne, a nawet pieczarki czy boczniaki.
Przepis na kotlety gryczane z jajkiem w sosie grzybowym
Składniki:
- 200 gramów kaszy gryczanej palonej,
- 2 duże cebule plus jedna cebula do sosu,
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 jajko surowe,
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej plus łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
- 200 gramów świeżych kurek lub innych grzybów,
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 200 ml mleka,
- mały pęczek natki pietruszki,
- olej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić kotlety gryczane z jajkiem?
- Kaszę ugotuj na sypko, przełóż do miski.
- Dwie cebule drobno posiekaj, lekko zrumień na odrobinie oleju, dodaj do kaszy.
- Dodaj również posiekane lub przeciśnięte przez siteczko jajka, wbij jedno surowe jajko, dodaj mąkę pszenną, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, odstaw na około 15 minut, aby masa stężała.
- Z masy formuj płaskie kotlety, które smaż przez około 4 minuty z każdej strony, aż do zrumienienia.
- Teraz na patelnię wrzuć kolejną posiekaną cebulę oraz oczyszczone kurki, odparuj wodę, następnie lekko zrumień.
- Śmietankę i mleko przelej do miski, dodaj łyżkę mąki, wymieszaj dokładnie trzepaczką, wlej na patelnię, od razu mieszając, po zagotowaniu sos zgęstnieje.
- Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez kilka minut, dodaj posiekaną natkę, wymieszaj, do sosu włóż kotlety, po kolejnej minucie wyłącz ogień i podawaj.
