Kotlety gryczane z jajkiem w sosie grzybowym. Pomysł na obiad bez mięsa

Bezmięsne kotlety, którymi każdy zajada się ze smakiem. Są doskonałe z sosem grzybowym. Użyłem kurek, ale mogą to być również inne grzyby leśne, a nawet pieczarki czy boczniaki.

Przepis na kotlety gryczane z jajkiem w sosie grzybowym

Składniki:

  • 200 gramów kaszy gryczanej palonej,
  • 2 duże cebule plus jedna cebula do sosu,
  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 jajko surowe,
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej plus łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
  • 200 gramów świeżych kurek lub innych grzybów,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 200 ml mleka,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić kotlety gryczane z jajkiem?

  1. Kaszę ugotuj na sypko, przełóż do miski.
  2. Dwie cebule drobno posiekaj, lekko zrumień na odrobinie oleju, dodaj do kaszy.
  3. Dodaj również posiekane lub przeciśnięte przez siteczko jajka, wbij jedno surowe jajko, dodaj mąkę pszenną, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, odstaw na około 15 minut, aby masa stężała.
  4. Z masy formuj płaskie kotlety, które smaż przez około 4 minuty z każdej strony, aż do zrumienienia.
  5. Teraz na patelnię wrzuć kolejną posiekaną cebulę oraz oczyszczone kurki, odparuj wodę, następnie lekko zrumień.
  6. Śmietankę i mleko przelej do miski, dodaj łyżkę mąki, wymieszaj dokładnie trzepaczką, wlej na patelnię, od razu mieszając, po zagotowaniu sos zgęstnieje.
  7. Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez kilka minut, dodaj posiekaną natkę, wymieszaj, do sosu włóż kotlety, po kolejnej minucie wyłącz ogień i podawaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj