Mcwadi to prawdziwa duma gruzińskiej kuchni. Przyrządza się je z cielęciny lub wieprzowiny nabijanej na szpadki, doprawia tylko solą i pieprzem, aby to aromat mięsa był na pierwszym planie, następnie grilluje na żarze, czym z reguły zajmują się mężczyźni. Postanowiłem zrobić je w mojej kuchni, mając do dyspozycji tylko piekarnik. Wyszło znakomicie!
Przepis na mcwadi - gruzińskie szaszłyki
Składniki:
- 1 kg niezbyt tłustej łopatki wieprzowej,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1 duża cebula,
- łyżka soli,
- pieprz,
- jeśli nie masz szpadek czy szpikulców, będziesz potrzebować też patyczków do szaszłyków - najlepiej długich i grubych.
Jak zrobić mcwadi - gruzińskie szaszłyki?
- Mięso pokrój w dużą i nieregularną kostkę, przełóż do miski, dodaj ocet, sól oraz pieprz, dokładnie wymieszaj.
- Odstaw do zamarynowania w lodówce - minimum na 2 godziny.
- Mięso bardzo szybko obsmaż na suchej i mocno rozgrzanej patelni, aby zamknąć pory.
- Kawałki mięsa nabijaj na patyczki, „zawieś je” na odpowiedniej wielkości foremce, piecz w temp. 190 stopni przez godzinę.
- Mięso zdejmij ze szpadek, posyp pokrojoną w krążki lub pióra cebulą.
Rada: mięso i cebulę można również wymieszać z wytopionymi podczas pieczenia sokami i tłuszczem.