Szaszłyki gruzińskie z piekarnika. Tylko mięso, proste przyprawy i mnóstwo smaku

Mcwadi to prawdziwa duma gruzińskiej kuchni. Przyrządza się je z cielęciny lub wieprzowiny nabijanej na szpadki, doprawia tylko solą i pieprzem, aby to aromat mięsa był na pierwszym planie, następnie grilluje na żarze, czym z reguły zajmują się mężczyźni. Postanowiłem zrobić je w mojej kuchni, mając do dyspozycji tylko piekarnik. Wyszło znakomicie!

Przepis na mcwadi – gruzińskie szaszłyki

Składniki:

  • 1 kg niezbyt tłustej łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 duża cebula,
  • łyżka soli,
  • pieprz,
  • jeśli nie masz szpadek czy szpikulców, będziesz potrzebować też patyczków do szaszłyków – najlepiej długich i grubych.

Jak zrobić mcwadi – gruzińskie szaszłyki?

  1. Mięso pokrój w dużą i nieregularną kostkę, przełóż do miski, dodaj ocet, sól oraz pieprz, dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw do zamarynowania w lodówce – minimum na 2 godziny.
  3. Mięso bardzo szybko obsmaż na suchej i mocno rozgrzanej patelni, aby zamknąć pory.
  4. Kawałki mięsa nabijaj na patyczki, „zawieś je” na odpowiedniej wielkości foremce, piecz w temp. 190 stopni przez godzinę.
  5. Mięso zdejmij ze szpadek, posyp pokrojoną w krążki lub pióra cebulą.

Rada: mięso i cebulę można również wymieszać z wytopionymi podczas pieczenia sokami i tłuszczem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj