Charakterystyczna pomarszczona panierka, którą pokryte są kawałki kurczaka serwowanego w restauracjach KFC, ma fanów na całym świecie. Sieć założona przez pułkownika Sandersa pilnie strzeże swoich receptur, jednak metody panierowania nie udało się utrzymać w tajemnicy. Mamy dla was sprawdzony przepis. I wcale nie ma w nim płatków kukurydzianych…
W recepturze słynnej panierki nie ma żadnych wymyślnych składników. Wiele osób sądzi, że swoją strukturę zawdzięcza właśnie pokruszonym płatkom kukurydzianym. Nie tędy droga. Wystarczy tylko mąka, mleko i jajka. Cała sztuka w wykonaniu.
Domowe kurczaki alla KFC są dużo lepsze i zdrowsze od oryginału. Gotując samodzielnie macie pewność, że używacie tylko wybranych przez siebie składników, a kawałki mięsa lądują w świeżym oleju. Możecie też zamarynować mięso według naszego przepisu. Będzie dużo delikatniejsze i aromatyczne. A więc, do dzieła!
Składniki:
- Na marynatę: dwie łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżeczki granulowanego czosnku, łyżeczka soli, pieprz.
- 500 gramów piersi z kurczaka lub fileta z udek.
- Ciasto: dwa jajka, pół szklanki mleka, cztery kopiaste łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki soli.
- Panierka: dwie szklanki mąki pszennej, kopiasta łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego, pół łyżeczki soli.
Zrób tak: mięso pokrój w podłużne kawałki, wymieszaj ze składnikami marynaty i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Wyjmij na pół godziny przed smażeniem, aby mięso nabrało temperatury otocznia. Do miski wbij jajka, wsyp oba rodzaje mąki i miksuj, stopniowo wlewając mleko. Na koniec dopraw solą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Składniki panierki wymieszaj w pojemniku z przykrywką. Kawałki kurczaka, przełóż do miski z ciastem, wymieszaj, następnie po 4-5 umieść w pojemniku z mąką, przykryj i energicznie potrząśnij. W ten sposób powstanie fałdowana panierka. Smaż na głębokim oleju aż kawałki zrobią się ciemnozłote. Po smażeniu kurczaka najlepiej odsączyć na papierowym ręczniku.
Rada: możesz użyć też pałek z kurczaka lub skrzydełek. Wówczas jednak należy wydłużyć czas smażenia, obniżając temperaturę oleju - tu dokładny przepis.

KFC to bar szybkiej obsługi jadłodajnia, a nie restauracja!, w restauracji wg definicji pracują też kelnerzy i to z nimi klient ma kontakt, w każdej restauracji można kupić tam alkohol, a posiłki w restauracji nie są przygotowywane z półproduktów, wymyślił to pewnie jakiś „menażer” który se ten przydup..ek dopisał, a menażerem faktycznie nie był, tak jak Kfc nie jest restauracją.
Ale panierkę mają rzeczywiście dobrą.
Dobrze mówisz. Mc Donald’s, też nie jest restauracją. A obie chcą tej być nazywane…
Robiłam pierwszy raz. Wkoncu mam chrupiąca panierkę 😉 dobry przepis.
PRZEPIS SUPER POZDRAWIAM I ZYCZE SMACZNEGO
w ogole nie pikantne.. 🙁 panierka fajna, ale polecam na cienkie kawalki kurczaka pokroic zeby smak z panierki byl chociaz troszke wyczuwalny. i czy ktos probowal z piekarnika ? Bo to smazenie duzo tluszczu daje niestety
Ja obsmażam, aż nabiorą takie złocistego koloru, odsączam i wkładam poukładane na kratce na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Mięso dochodzi, tłuszcz obcieka do pojemnika pod kratką a panierka robi się chrupiąca.
Gotuję na co dzień, komentarze piszę rzadko, ale przepis tak dobry i rzetelny, że warto docenić autora. Przepis opisany jasno, nie pozostawia wątpliwości, a na koniec zapowiadany efekt. Zdecydowanie polecam i bardzo dziękuję autorowi!
Właśnie podałem to na obiad. Wszyscy zachwyceni. Super opisane. Wykonanie nie skomplikowane polecam
Cieszymy się bardzo 🙂
Normalna panierka ale ja bym dodał do tego 1lyzke gauki muszkatołowej i paprykę wędzona i ostra po 1 łyżce i wtedy to było by super ale takie też dobre.
Będę robić dziś po raz kolejny nie pamiętam który,jestem fanem Angielskiego Kfc bo mają nie powtarzalny smak i aromat ale ten przepis też jest mega fajny,oczywiście można wzbogacić ostrymi przyprawami i mamy niemal identyczne co w Kfc,pozdrawiam gorąco wielbicieli tak robionego kurczaka 😀
Bardzo dobra papierka, robię już któryś raz i cały czas super 😀
Super przepis.
Wczoraj nie miałem pomysłu co zrobić z piersi indyka. Miałem zrobić kotlety. Pokroilem mięso i ubiłem tłuczkiem. Następnie znalazłem ten przepis na chrupiącą panierkę. Trochę dodałem ostrej przyprawy i nie miałem czasu by przyprawione mięso trzymać kilka godzin w lodówce.
Tak usmażone mięso na głębokim tłuszczu było pyszne, a panierka rewelacyjna.
Zrobilem wedlug przepisu i powiem ze slabo zamale proporcje przypraw bo prawie ich w ogole nie czuc
Bardzo dobry przepis. Ja zwiększyłem ilość pieprzu cayen do całego opakowania. Nie pamiętam ile gr ale normalne opakowanie. Wtedy smakuje dokładnie tak, jak pikantne stripsy. Ważne : Trzeba mocno potrzasac pojemnikiem z panierką.
Bardzo dobry przepis. Polecam wszystkim i dziękuję za niego autorowi.
Świetny przepis. Będę robiła na imprezę karnawałową, bo fileciki odgrzane w piekarniku dalej są pycha. 🙂
Witam, aż muszę zostawić komentarz!
Co prawda nie miałam j. Natural. Ale użyłam mleka. Na chwilę 5minut. Bo się spieszyłam. Po usmażeniu przypominały mi lekki posmak faworków. 😁 Ale jak użyłam bułek Hamburg. Z biedry+ sałata+ plaster pomidora i majonez (kielecki) totalnie identyczny! Koniecznie kielecki!. Smak zingera! 1:1 ! Aż nie mogę uwierzyć. Według Pani przepisu musi być petarda. Wieczorem zrobię z jogurtem. 😁 Polecam!
Bardzo cieszymy się, że udało się uzyskać taki efekt i że smakowało 🙂
Super przepis.
🙂
Witam, jeżeli chciałabym usmażyć kurczaka we frytownicy, to w jakiej temperaturze i ile minut? Pozdrawiam! 🙂
Olej powinien być dobrze rozgrzany, po włożeniu kurczak od razu powinien zacząć się smażyć, jest gotowy, gdy panierka będzie ciemnozłota 🙂
Moja panierka wyszła bez wyraźnego smaku i była blada. Dopiero ostatnią partię piersi otoczyłam w mące kukurydzianej, dodała ona złotego koloru smażonym kawałkom kurczaka.