To jeden z najbardziej znanych czeskich przysmaków, obowiązkowa pozycja w menu barów i restauracji w tym kraju. Wydawać by się mogło, przyrządzenie smażonego sera to nic skomplikowanego, a jednak, jeśli panierka zawiedzie, mamy w kuchni katastrofę, bo ser wypłynie do gorącego oleju. Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić ją prawidłowo. Musi być naprawdę szczelna i gruba.
Smažený sýr to niezwykle kaloryczne, ale też pyszne danie. Dlatego raz na jakiś czas przyrządzamy je w naszej kuchni. Niestety, w wielu restauracjach z kuchnią czeską - także w samych Czechach - w ostatnich latach coraz częściej spotykamy się z serem lub, co gorsza, produktem seropodobnym, który opanierowany został w fabryce, a kuchnia jedynie wrzuciła go na rozgrzany olej. Nie może się on równać z serem przyrządzonym samodzielnie. Wypróbujcie nasz przepis, aby się o tym przekonać.
Przepis na czeski smażony ser
Składniki:
- Około 1,5 cm plastry żółtego sera - gatunek bez dziur, tłusty, na przykład gouda czy edam,
- do panierowania mąka pszenna, rozbełtane jajka, bułka tarta.
Jak zrobić czeski smażony ser?
- Plastry sera najpierw zwilż wodą, następnie obtocz w mące, zanurz w jajku, ponownie obtocz w mące, raz jeszcze zanurz w jajku, obtocz w bułce, zanurz w jajku i ostatni raz obtocz w bułce. Dopilnuj, aby panierką dokładnie pokryte były także boki sera. Dzięki takiemu wielokrotnemu panierowaniu wokół sera powstanie szczelna skorupa, która sprawi, że ser nie zacznie się rozpływać podczas smażenia.
- Kawałki opanierowanego sera wstaw do lodówki na minimum 15 minut - w tym czasie panierka się zespoli.
- Smaż na głębokim oleju aż ser zrobi się ciemnozłoty.
Rada: smażony ser czeskim sposobem podaliśmy z frytkami i sosem tatarskim. Przepisy znajdziesz na dole tego wpisu.
Jak zrobić idealne frytki w domu? Metoda profesjonalistów, którą każdy powinien znać
