Czeski smażony ser z frytkami i sosem tatarskim. Potrójna panierka robi robotę. PRZEPIS

To jeden z najbardziej znanych czeskich przysmaków, obowiązkowa pozycja w menu barów i restauracji w tym kraju. Wydawać by się mogło, przyrządzenie smażonego sera  to nic skomplikowanego, a jednak, jeśli panierka zawiedzie, mamy w kuchni katastrofę, bo ser wypłynie do gorącego oleju. Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić ją prawidłowo. Musi być naprawdę szczelna i gruba.

Smažený sýr to niezwykle kaloryczne, ale też pyszne danie. Dlatego raz na jakiś czas przyrządzamy je w naszej kuchni. Niestety, w wielu restauracjach z kuchnią czeską – także w samych Czechach – w ostatnich latach coraz częściej spotykamy się z serem lub, co gorsza, produktem seropodobnym, który opanierowany został w fabryce, a kuchnia jedynie wrzuciła go na rozgrzany olej. Nie może się on równać z serem przyrządzonym samodzielnie. Wypróbujcie nasz przepis, aby się o tym przekonać.

Przepis na czeski smażony ser

Składniki:

  • Około 1,5 cm plastry żółtego sera – gatunek bez dziur, tłusty, na przykład gouda czy edam,
  • do panierowania mąka pszenna, rozbełtane jajka, bułka tarta.

Jak zrobić czeski smażony ser?

  1. Plastry sera najpierw zwilż wodą, następnie obtocz w mące, zanurz w jajku, ponownie obtocz w mące, raz jeszcze zanurz w jajku, obtocz w bułce, zanurz w jajku i ostatni raz obtocz w bułce. Dopilnuj, aby panierką dokładnie pokryte były także boki sera. Dzięki takiemu wielokrotnemu panierowaniu wokół sera powstanie szczelna skorupa, która sprawi, że ser nie zacznie się rozpływać podczas smażenia.
  2. Kawałki opanierowanego sera wstaw do lodówki na minimum 15 minut – w tym czasie panierka się zespoli.
  3. Smaż na głębokim oleju aż ser zrobi się ciemnozłoty.

Rada: smażony ser czeskim sposobem podaliśmy z frytkami i sosem tatarskim. Przepisy znajdziesz na dole tego wpisu.

Jak zrobić idealne frytki w domu? Metoda profesjonalistów, którą każdy powinien znać

Domowy sos tatarski. Z nim wszystko smakuje lepiej. PRZEPIS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj