Nieustannie szukamy nowych pomysłów na obiad z rybą, a ten od razu nam się spodobał. Kawałki dorsza zanurzone w wyrazistym sosie z papryką, który smakuje podobnie do leczo, taki obiad bardzo wszystkim smakował.
Przepis na rybę po węgiersku
Składniki:
- 500 gramów filetów z dorsza lub innej ryby morskiej,
- 3 zielone papryki - oczywiście mogą być też w innych kolorach,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów w zalewie lub podobna ilość świeżych, sparzonych, obranych ze skórki i drobno pokrojonych,
- 2 łyżki papryki w proszku - najlepiej wędzonej,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 jajko,
- płaska łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- olej.
Jak zrobić rybę po węgiersku?
- Jajko wbij do miseczki, wsyp łyżkę papryki oraz mąkę, wlej 2 łyżki wody, dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.
- Kawałki ryby zanurzaj w cieście, następnie smaż na oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż.
- Na tę samą patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, zeszklij, dodaj posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, smaż, często mieszając, jeszcze kilka minut. Na koniec wsyp łyżkę papryki i wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem.
- Dodaj pomidory razem z zalewą, wlej również pół szklanki wody. Sos dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, następnie duś około 15 minut - aż papryka zmięknie.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Do sosu włóż kawałki ryby, duś jeszcze 2-3 minuty.
Rada: tak przygotowaną podaliśmy z białym ryżem.