Ryba po węgiersku w sosie z pomidorami i papryką. PRZEPIS

Nieustannie szukamy nowych pomysłów na obiad z rybą, a ten od razu nam się spodobał. Kawałki dorsza zanurzone w wyrazistym sosie z papryką, który smakuje podobnie do leczo, taki obiad bardzo wszystkim smakował.

Przepis na rybę po węgiersku

Składniki:

  • 500 gramów filetów z dorsza lub innej ryby morskiej,
  • 3 zielone papryki – oczywiście mogą być też w innych kolorach,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów w zalewie lub podobna ilość świeżych, sparzonych, obranych ze skórki i drobno pokrojonych,
  • 2 łyżki papryki w proszku – najlepiej wędzonej,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • płaska łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • olej.

Jak zrobić rybę po węgiersku?

  • Jajko wbij do miseczki, wsyp łyżkę papryki oraz mąkę, wlej 2 łyżki wody, dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.
  • Kawałki ryby zanurzaj w cieście, następnie smaż na oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż.
  • Na tę samą patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, zeszklij, dodaj posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, smaż, często mieszając, jeszcze kilka minut. Na koniec wsyp łyżkę papryki i wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem.
  • Dodaj pomidory razem z zalewą, wlej również pół szklanki wody. Sos dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, następnie duś około 15 minut – aż papryka zmięknie.
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Do sosu włóż kawałki ryby, duś jeszcze 2-3 minuty.

Rada: tak przygotowaną podaliśmy z białym ryżem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj