Nietypowe danie gulaszowe, bo ze schabu, który krojony jest w paseczki, a później duszony w aromatycznym sosie.
Przepis na paseczki schabowe w aromatycznym sosie
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego,
- kopiasta łyżka mąki pszennej,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- płaska łyżka papryki mielonej,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- olej pół na pół z masłem,
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak zrobić paseczki schabowe w sosie?
- Schab pokrój w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w słupki, oprósz solą, odstaw na 10 minut, oprósz mąką i wymieszaj.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej pół na pół z masłem, wyłóż paseczki schabu, smaż bez ruszania przez 3 minuty, później smaż nadal, co jakiś czas mieszając, do lekkiego zrumienienia, zdejmij i odłóż.
- Teraz na patelnie wrzuć posiekaną cebulę, smaż aż się przyrumieni, dodaj posiekany czosnek, a po kolejnej minucie wsyp paprykę mieloną i wymieszaj.
- Wlej 1,5 szklanki wody, włóż przesmażony schab, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem, duś przez 40 minut.
- Po tym czasie do sosu dodaj koncentrat oraz śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Sos nie wymaga dodatkowego zagęszczania, wystarczy mąka, w której obtoczone było mięso.