Gdy tylko zobaczyłem ten przepis, od razu pomyślałem, że muszę spróbować. Bardzo lubię fasolkę po bretońsku, więc to coś dla mnie. Dania są podobne, a jednak bardzo różne. W fasolce po staropolsku nie ma pomidorów, oprócz kiełbasy pojawia się jednak mięso. Bardzo treściwa i smaczna potrawa jednogarnkowa.
Przepis na fasolkę po staropolsku
Składniki:
- 500 gramów fasoli białej suchej lub kilogram świeżej,
- 500 gramów karkówki wieprzowej,
- 3 kiełbasy śląskie lub podobne,
- 2 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 duża marchewka,
- kopiasta łyżka mąki pszennej,
- olej,
- majeranek, sól, pieprz.
Jak zrobić fasolkę po staropolsku?
- Fasolę suchą namocz przez 12 godzin, wodę odlej. Fasolę świeżą tylko przepłucz w wodzie.
- Karkówkę pokrój na plastry, oprósz solą.
- W garnku rozgrzej trochę oleju, zrumień plastry karkówki, zdejmij i odłóż.
- Wrzuć posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki, smaż do zrumienia.
- Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i smaż jeszcze minutę.
- Dodaj fasolę i trzy szklanki wody, dorzuć też marchewkę pokrojoną w małą kostkę, plastry karkówki, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Przykryj i duś przez godzinę - aż fasola zmięknie.
- W połowie szklanki wody rozprowadź mąkę (dopilnuj, aby nie było grudek), wlej do gotującej się fasolki, jednocześnie mieszając. Zagotuj i trzymaj na ogniu jeszcze 3 minuty.