Fasolka po staropolsku z kiełbasą i mięsem

Gdy tylko zobaczyłem ten przepis, od razu pomyślałem, że muszę spróbować. Bardzo lubię fasolkę po bretońsku, więc to coś dla mnie. Dania są podobne, a jednak bardzo różne. W fasolce po staropolsku nie ma pomidorów, oprócz kiełbasy pojawia się jednak mięso. Bardzo treściwa i smaczna potrawa jednogarnkowa.

Przepis na fasolkę po staropolsku 

Składniki:

  • 500 gramów fasoli białej suchej lub kilogram świeżej,
  • 500 gramów karkówki wieprzowej,
  • 3 kiełbasy śląskie lub podobne,
  • 2 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 duża marchewka,
  • kopiasta łyżka mąki pszennej,
  • olej,
  • majeranek, sól, pieprz.

Jak zrobić fasolkę po staropolsku?

  1. Fasolę suchą namocz przez 12 godzin, wodę odlej. Fasolę świeżą tylko przepłucz w wodzie.
  2. Karkówkę pokrój na plastry, oprósz solą.
  3. W garnku rozgrzej trochę oleju, zrumień plastry karkówki, zdejmij i odłóż.
  4. Wrzuć posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki, smaż do zrumienia.
  5. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i smaż jeszcze minutę.
  6. Dodaj fasolę i trzy szklanki wody, dorzuć też marchewkę pokrojoną w małą kostkę, plastry karkówki, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Przykryj i duś przez godzinę – aż fasola zmięknie.
  7. W połowie szklanki wody rozprowadź mąkę (dopilnuj, aby nie było grudek), wlej do gotującej się fasolki, jednocześnie mieszając. Zagotuj i trzymaj na ogniu jeszcze 3 minuty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj