Żurek na maślance z klopsikami z białej kiełbasy. Ale pyszne zaskoczenie! PRZEPIS

Dodatek maślanki w żurku jeszcze bardziej podbija jego kwasowość, a do tego sprawia, że nabiera przyjemnej, kremowej konsystencji i delikatności. W tym przepisie są też klopsiki z białej kiełbasy, więc możecie mieć pewność, że gdy ten żurek pojawia się na stole, pyszne zaskoczenie gwarantowane.

Przepis na żurek na maślance z klopsikami z białej kiełbasy

Składniki:

  • około 800 gramów surowej białej kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 litr zakwasu żytniego na żurek – kupionego lub przygotowanego według tego przepisu,
  • 1 litr maślanki,
  • majeranek, pieprz, sól.

Jak zrobić żurek na maślance z klopsikami z białej kiełbasy?

  • W garnku zagotuj 1,5 litra wody, wrzuć drobno posiekaną cebulę, gotuj 10 minut, dodaj drobno posiekany czosnek, dopraw sporą ilością majeranku, solą oraz pieprzem.
  • W międzyczasie zdejmij osłonkę z kiełbasy, pokrój dość grube plasterki, następnie zwilżonymi wodą dłońmi uformuj z nich małe klopsiki.

    Uformowane klopsiki z białej kiełbasy.
  • Wrzuć do gotującej się zupy. Gotuj przez około 15 minut .
  • Maślankę wlej do miski, dodaj kilka chochelek gorącego wywaru, wymieszaj trzepaczką – w ten sposób zahartujesz maślankę, nie będzie ryzyka, że powstaną grudki.
  • Do gotującej się zupy wlej zakwas, następnie, cały czas mieszając, wlej także rozrobioną maślankę.
  • Gotuj wszystko jeszcze przez 5 minut, w razie potrzeby dopraw.

Rada: tak przygotowany żurek podaliśmy z połówkami jajek ugotowanych na twardo.

 

Wypróbuj też nasz przepis na żurek wegański:

Żurek wegetariański. Co najmniej tak dobry jak tradycyjny. Nasz autorski przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj