Zupa szczawiowa z jajkiem. Najlepsza zrobiona na bulionie z dodatkiem słodkiej śmietanki. PRZEPIS

To bardzo charakterystyczna zupa, której smaku nie da się pomylić z żadnym innym. Szczawiowa najlepiej wychodzi na bulionie, pod koniec zaprawiona słodką śmietanką, która łagodzi kwasowość szczawiu. Pyszna jak u mamy.

Przepis na zupę szczawiową z jajkiem

Składniki:

  • Około 1,5 litra wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na ćwiartce z kurczaka lub porcji rosołowej,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 większa marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • słoiczek szczawiu konserwowego (350g) – w sezonie oczywiście można użyć świeżego,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • sól, pieprz,
  • do podania połówki jajek ugotowanych na twardo.

Jak zrobić zupę szczawiową?

  1. Do gotującego się bulionu doprawionego solą i pieprzem dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek, gotuj 3 minuty, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj kolejne 5-7 minut – aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  2. Do zupy dodaj szczaw, wymieszaj, gotuj jeszcze 5 minut.
  3. Wlej śmietankę, cały czas mieszając, zagotuj.
  4. Podawaj z połówkami jajek.

Przepisy na zupy 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj