Zupa prezydencka. Zdrowa podstawa wielu diet. PRZEPIS

Podobno przed laty kilogramy próbował z nią zrzucić Aleksander Kwaśniewski, stąd wzięła się jej nazwa, dziś nadal stanowi podstawę wielu diet. A ponad wszystko to niezwykle zdrowa i pyszna zupa z ogromną ilością warzyw. Robimy ją po prostu – na co dzień.

Przepis na zupę prezydencką

Składniki: pół średniej główki białej kapusty, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 por, 2 papryki czerwone, 3 marchewki, średni seler, 2 puszki pomidorów w zalewie, łyżka słodkiej papryki w proszku, suszony tymianek, świeża natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa.

Jak zrobić zupę prezydencką?

  • W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy.
  • Najpierw wrzuć posiekaną cebulę i czosnek.
  • Smażąc i często mieszkając, zacznij kroić kapustę i stopniowo przekładaj do garnka.
  • W dalszej kolejności dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę i por. Smaż wszystko często mieszając jeszcze kilka minut.
  • Teraz wsyp paprykę słodką, wymieszaj, wlej pomidory razem z zalewą oraz wodę do wysokości około 3/4 garnka.
  • Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Gotuj pod przykryciem około 10 minut – warzywa mają być „na ząb” – nie bardzo rozgotowane.
  • Na koniec do zupy dodaj posiekaną natkę pietruszki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj