Zupa krewetkowa z makaronem. Super aromatyczna, do zrobienia w pół godziny. PRZEPIS

Spróbujcie tej zupy krewetkowej. Ma mnóstwo orientalnych smaków, a jednocześnie dzięki mleku kokosowemu jest bardzo aromatyczna. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Za to lubię ją jeszcze bardziej.

Przepis na zupę krewetkową

Składniki:

  • 250 gramów krewetek bez pancerzyków – im większe, tym lepsze,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała czerwona papryka lub pół dużej,
  • kopiasta łyżka proszku curry lub pasty – można użyć też pół na pół,
  • puszka mleka kokosowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 dojrzały pomidor,
  • olej,
  • sól,
  • ugotowany azjatycki makaron – ramen lub ryżowy.

Jak zrobić zupę krewetkową?

  1. W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę, smaż aż się zeszkli, dorzuć posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w paseczki, smaż jeszcze chwilę.
  2. Wsyp proszek curry, wymieszaj, aby połączył się z olejem.
  3. Wlej mleko kokosowe i drugie tyle wody, którą przepłucz puszkę.
  4. Pomidora sparz, obierz ze skórki, drobno pokrój, również dodaj do zupy.
  5. Dopraw solą, gotuj 5 minut, dodaj krewetki i sok z cytryny, gotuj kolejne 5 minut.
  6. Do miseczki włóż porcję makaronu, zalej zupą – można posypać posiekaną natką lub kolendrą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj