Zupa krem z całego brokułu. Nie wyrzucaj łodygi, ją także możesz wykorzystać w kuchni. PRZEPIS

W wielu domach po odcięciu różyczek łodyga brokułu ląduje w śmietniku. U nas też kiedyś tak było, a to wielki błąd. Ta część warzywa również jest jadalna, a w dodatku bardzo smaczna, podobna do kalarepy. Można ją po prostu schrupać, albo wykorzystać do przygotowania takiej pysznej zupy krem zgodniej z zasadą zero waste.

Przepis na zupę krem z całego brokułu

Składniki:

  • Około 1,5 litra bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego,
  • 1 duży brokuł,
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • sól, pieprz.
  • Do podania grzanki.

Jak zrobić zupę krem z całego brokułu?

  • Do gotującego się bulionu wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, gotuj przez 10 minut.
  • Brokuł umyj, podziel na różyczki, łodygę pokrój w plasterki, dodaj do zupy, gotuj przez kolejne 10 minut.
  • Zupę zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera.
  • Dopraw solą i pieprzem, wlej śmietankę, zagotuj i wyłącz ogień.
  • Podawaj z grzankami.

Wypróbuj też nasz przepis na pyszną zupę krem kalafiorowo-serową:

Zupa krem kalafiorowo-serowa z grzankami. PRZEPIS

Więcej przepisów na zupy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj