Zupa gulaszowa według węgierskiego przepisu. Wychodzi zdecydowanie najlepsza

Robimy ją zawsze według tego przepisu, który dawno przywieźliśmy z Węgier, i jest to zdecydowanie najlepsza zupa gulaszowa. Bardzo aromatyczna, z kawałkami mięciutkiego mięsa, sycąca i rozgrzewająca. To jedna z tych potraw, do której co jakiś czas wracamy, bo po prostu zaczyna za nami „chodzić”. Niesamowicie pyszna.

Przepis na zupę gulaszową

Składniki:

  • Około kilogramowy kawałek łopatki wieprzowej,
  • 3 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 papryka czerwona,
  • 700 ml passaty,
  • 3 łyżki papryki mielonej w proszku (1 standardowa torebka) – najlepiej wędzonej,
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa,
  • liście laurowe, kminek, majeranek, sól, pieprz.

– Składniki na duży garnek zupy.

Jak zrobić węgierską zupę gulaszową?

  1. Mięso pokrój w niezbyt dużą kostkę, oprósz solą, wymieszaj, zostaw na kilka minut. Następnie oprósz łyżką mąki pszennej, ponownie wymieszaj, aby dokładnie się nią pokryło.
  2. W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju (w węgierskich przepisach często jest to też smalec), wrzuć mięso, pozostaw na około 3 minuty bez ruszania, następnie dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż na dużym ogniu przez 5 minut, często mieszając, pod koniec dodaj posiekany drobno czosnek oraz paprykę pokrojoną w paseczki.
  3. Wsyp paprykę w proszku, wymieszaj. Możesz dodać też paprykę ostrą w proszku według smaku.
  4. Wlej passatę i około 2,5 litra wody, wrzuć kilka listków laurowych, łyżeczkę kminku, łyżkę majeranku, dopraw solą i pieprzem.
  5. Zupę gotuj przez 1,5 godziny pod przykryciem – aż mięso będzie zupełnie miękkie.
  6. Osobno w niewielkiej ilości wody ugotuj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez chwilę.

Rada: osobno podaliśmy węgierską pastę z ostrych papryczek, którą każdy, już na talerzu, doprawia zupę według własnego smaku.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Kulinarna Polska (@kulinarna_polska)

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj