Zrazy wołowe po myśliwsku. Doskonałe na świąteczny obiad. PRZEPIS

Ten przepis sprawdzi się doskonale, jeśli przygotowujecie odświętny obraz. Zrazy po myśliwsku to tradycyjna specjalność kuchni polskiej, która zawsze zachwyca smakiem.

Przepis na zrazy po myśliwsku

  • Około pół kilograma udźca wołowego,
  • 2 cebule,
  • 200 gramów boczku wędzonego,
  • 2 ogórki kiszone,
  • musztarda,
  • duża garść grzybów suszonych – najlepsze będą prawdziwki,
  • łyżka mąki pszennej,
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić zrazy po myśliwsku?

  • Mięso pokrój na około 1,5 cm plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.
  • 1 cebulę, ogórka i boczek pokrój w drobną kosteczkę.
  • Każdy placek oprósz solą i pieprzem, posmaruj cienko musztardą, wyłóż porcję boczku, ogórka i cebuli.
  • Zrazy zwiń ciasno, zakładając boki, aby farsz nie wypadał, obwiń sznurkiem.
  • Na patelni rozgrzej trochę oleju wyłóż zrazy, obok dodaj drugą posiekaną cebulę, wszystko dość mocno zrumień.
  • Teraz na patelnię wlej około 3 szklanek wody, dodaj grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz, duś pod przykryciem przez około 1,5-2 godzin – aż mięso zmięknie. Sosu powinno być około 2 szklanek, jeśli jest mniej, uzupełnij wodę.
  • Zrazy wyjmij, odwiąż.
  • W niewielkiej ilości wody rozrób mąkę – dopilnuj, aby nie było grudek – wlej do sosu, cały czas mieszając, gdy zgęstnieje włóż ponownie zrazy, trzymaj na ogniu jeszcze przez chwilę.

Rady: tak przygotowane zrazy podaliśmy z kaszą gryczaną oraz buraczkami na ciepło – przepis znajdziecie na dole tego wpisu.

Buraczki na ciepło do obiadu. Takie lubimy najbardziej [PRZEPIS]

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj